سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مریم وبلاگ

طرح و نقش در ورنی بافی -5


درمجموع در تمام گلیم های دست بافت این منطقه مشخصات ثابت زیر دیده میشود :

تمام نقوش هندسی و فاقد خط گردان و منحنی است نقوش اصطلاحاً مضرس بوده و بنا به وجود خطوط عمودی پله ایی بافته شده اند در متن بافته ها نقوش معمولا از هم جدا و مستقل هستند نقش ها سنتی و کاملا طبیعت گونه اند رنگها کاملا مشخص و خاص منطقه بوده و خامه ها رنگ گیاهی دارند در ورنی گاهی از ابریشم استفاده میشود .

نقوش متن و حواشی در ورنی بافی[1] متفاوت است و بیشتر نقش  ورنی ملهم از حیواناتی بنام خرچنگ ماهی چانه گوسفند کله قوچ اقتباس شده و نقوش برگرفته از ابزار و وسایل زندگی هم در این نوع بافته ها عمومیت دارد .

همچنین نقوش ملهم از البسه محلی و رقص های سنتی منطقه و حتی دستار شالمه ابرو کمان انگشتانه رقص ناز نازی هم در ورنی و یا سایر گلیم های این منطقه بکار میرود  .

اما نقوش ملهم از طبیعت  واقعا طبیعی است و از بوته برگ خوشه جوی آب موج گل بوته چمنی برداشت شده اند.

در ورنی بافی گاهی نقوش در متن و حواشی قر ار می گیرند و از نظر نوع استقرار و ارتباط با هم به اشکال لچک و ترنج و یا ترکیبی از لچک و ترنج و طرح های مکرر تقسیم میشوند .

طرح ترنج در ورنی بافی به اصطلاح محلی گول نامیده میشود گول بمعنای حوض بوده و به اشکال لوزی با کناره مضرس یا چند ضلعی در متن زیر انداز نقش میشود طرح گول بصورت ترکیبی با فرم لچک هم مشاهده میشود(تصویر9) .

طرح های مکرر شامل نقوش عمودی و موربی اند که بدون اتصال در متن قرار می گیرند .

 



[1]   - جزوه صنایع دستی زیر اندازهای سنتی – با تشکر از جناب استاد حسین یاوری